"Minut, oireeni ja tunteeni kohdataan kokonaisuutena"

16.04.2023

Asiakkaan palaute ja kokemus psykofyysisestä fysioterapiasta


"Kehoni oli oireillut vuosikausia tavalla, mille ei oikein löytynyt yhtä selkeää syytä. Minulla oli toimiva kontakti erikoissairaanhoitoon muun sairauden tiimoilta, mutta olin myös pitkään kokenut olevani väärässä paikassa ja jonkinlainen heittopussi. Suosituksella löysin Marjaanan ja yhteistyömme alkoi.

Ensimmäiset ja mieliinpainuvimmat kokemukseni olivat Marjaanan aito läsnäolo, kiireettömyys ja kunnioittava sekä arvostava kohtaaminen. Kuten aiemmassa ryhmässäkin, koin Marjaanan kanssa voivani olla turvallisessa ympäristössä, jossa minut, oireeni ja tunteeni kohdataan kokonaisuutena.

Tapaamisissa juttelimme kuulumisia, niin arkisia kuin syvällisempiäkin. Kuulostelimme, oliko jotain, joka nousi mielen päälle tai tuntui kehossa hyvältä/ahdistavalta/joltain mille ei vaan löytynyt sanoja.

Marjaana tunnisti empaattisesti ja sensitiivisesti erilaisia tunteita herättäneet hetket. Silloin harjoittelimme ensin tunnistamaan sen, ettei ole hätää. Pikku hiljaa opettelimme rauhoittamaan kehoa ja mieltä esimerkiksi hengityksen avulla tai vastaavasti aktivoimaan kehoa ja mieltä sopivilla liikkeillä.

Itse koin vuorovaikutuksessa tärkeäksi kosketuksen. Tähän Marjaana kysyi aina luvan. Kosketus toi minulle turvaa ja auttoi niin rauhoittumaan, olemaan läsnä tilanteessa kuin aktivoitumaankin.

Tapaamiset päätettiin aina rauhallisesti. Edistyessämme yhteistyössä Marjaana osasi haastaa minua kiperilläkin kysymyksillä, minkä koen kehittäneen ajatteluani ja suhdetta itseeni.

Aloittaessani matkaa Marjaanan kanssa en toki täysin tiennyt, mitä odottaa. Välittömyydellään, sopivalla huumorilla ja kannustuksella Marjaana sai minut paitsi motivoitumaan myös lähtemään rohkeasti kohti uutta."

2023